A stressz nem mumus, bár sokan ezt gondolják! Hiszen van pozitív és negatív stressz is.

A stressz egy természetes biológiai reakció a szervezetünkben, ami nem csak károkat, betegséget okozhat, hanem pozitív hatással is lehet a mindennapjainkra.

Gondolj csak arra, micsoda stressz egy esküvő, vagy egy gyermek születése és mégis a legcsodálatosabb pillanatai az életednek. Aztán vannak kisebb stresszes, de pozitív események is, csak gondolkodj el rajta! Ez a pozitív stressz olyan dolgokat is kihozott már belőled, amire álmodban sem gondoltál, hogy sikerülhet.

Élettani szempontból, külső környezeti hatásra szervezetünk olyan folyamatokat indít be, ami a szervezet egyensúlyának a megőrzését szolgálja.

Egy külső inger hatására a szervezet három lépésben válaszol:

  1. készenléti állapot lép fel,
  2. ha folyamatosan fenn áll az inger, akkor stabil ellenállássá alakul,
  3. elfogynak a tartalékok és jön a kimerülés.

Selye János a magyar származású endokrinológus szerint ezeket a közös tüneteket a „stressz-rendszerünk” idézi elő. Mit is csinál ez a stressz-rendszer? Beindítja a kortizol termelését, ami egy stresszhormon. Ez a kortizol eljut bármelyik sejthez a testben és ott a szervezetet alkalmassá teszi az ellenállásra. Ez azt jelenti, hogy elsődlegesen a túléléshez rövid távon szükséges élettani funkciókat serkenti. Ezzel együtt viszont, a túléléshez hosszabb távon szükségeseket akadályozza.

Selye szerint szervezet reakciója ugyan az, akár pozitív, akár negatív stressz éri. A kutatások irányvonala a káros stresszt okozó tényezők vizsgálatát tartja elsődlegesnek, kevesen foglalkoztak az egészség megőrzésében is segítő tényezőkkel és helyzetekkel. A pozitív stressz esetleges kortizol csökkentő hatását még csak most kezdik vizsgálni.

Azt azonban saját tapasztalatból is tudhatjuk, hogy a pozitív életesemények, még ha stresszel is járnak, nagyon jó hatásúak a hosszú és egészséges életre, szerepet játszanak a betegségek megelőzésében.

Tehát, én úgy gondolom, ne félj a pozitív stressztől!

Tegyél viszont a negatív stressz káros hatásai ellen! Ismerd meg a legjobb stressz oldó módszereket és

MONDJ NEMET A STRESSZRE!

 Jelentkezz be most a MONDJ NEMET A STRESSZRE online tréningre!

Szilvia Bekecs

Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.