Megdöbbentő és elszomorító cikkeket olvasok mostanában az egészségügyi ellátás helyzetéről. Szerencsére személyes tapasztalatom nincs, de a páciensek, ismerősök is hozzák az adalékot a témához.

Nagyon nehéz annak, aki napjainkban megbetegszik, és orvosi, kórházi ellátást kénytelen igénybe venni a stressz okozta egészségügyi panaszok miatt.

Nem akarok most a rossz tapasztalatokról írni, és a gazdasági hátteret sem kívánom megvizsgálni, valamint minden elismerésem az ápolóknak és az orvosoknak, hanem a megoldásra: a MEGELŐZÉSRE fókuszálok inkább.

 Neked írok:

  • aki még általában, jól érzed magad,
  • napi 8-12 órát dolgozol munkahelyen és otthon,
  • csak picit fáj, néha, itt-ott,
  • folyamatosan stresszes hatásoknak vagy kitéve,
  • úgy gondolod, nem szeretnéd a továbbiakban sem, ha rászorulnál az alulfinanszírozott egészségügyi ellátórendszerre,
  • nem szeretnél orvosra és gyógyszerekre költeni vagyonokat,
  • a betegállományra kifizetett alamizsnából élni hónapokon keresztül!

Nagyon jó hír, hogy van remény és lehetőség, a betegségek, fájdalmak elkerülésére!

Rossz hír viszont, hogy ezért tenned kell magadért, időt és pénzt áldoznod a saját (és családod) egészségének a megőrzésére!

Ez talán nem is annyira rossz hír, hiszen VAN MEGOLDÁS!

Elgondolkodtató, hogy vajon miért nem választják a megelőzést, oly sokan? Sok oka lehet: lustaság, tudatlanság, nemtörődömség, felelősség vállalás hiánya, megszokás, igénytelenség….stb.

Folytathatnám a sort, de ha idáig eljutottál már, akkor TE bizonyára ismered, vagy szeretnéd megismerni a lehetőségeket, hogy mit tehetsz  a stressz ellen, az egészségedért, a jó közérzetedért, MAGADÉRT!

Nagyon sokféle területen tudsz elindulni a stressz mentes, egészséges életmód útján, itt most a teljesség igénye nélkül kiemelek röviden néhányat.

  1. Mozgás

Az emberi test alapfunkciója a mozgás. Régebben ez biztosított volt, de a mai modern világunkban már nagyon beszűkültek a lehetőségek, hisz az életmódunknak már nem része a mindennapi, megfelelő mennyiségű mozgás. Ennek hatására kialakultak olyan, „civilizációs ártalomnak” nevezett betegségek, amiket őseink nem ismertek. Az ülő munka, a közlekedési eszközök az otthoni szórakozást biztosító TV, internet világában nagyon jól elvagyunk minden mozgás nélkül. A testünk, izmaink, ízületeink, csontjaink viszont igényelnék a folyamatos és változatos mozgást.

Megoldás: még ma kezdj elmozogni: DO IN mozgásórára járni, gyalogolni, futni, jógázni, kerékpározni, úszni, táncolni…… 

  1. Étkezés

Nem mindegy, mit eszünk, hiszen az ételeinkből épülnek fel sejtjeink, egész testünk. Ha azt szeretnénk, hogy jól működjön, akkor minőségi étellel kell biztosítani az üzemanyagot.

Megoldás: Igyekezz minél kevésbé feldolgozott ételeket fogyasztani és kerüld a mesterséges anyagokat! A mértékletesség minden területen nagyon fontos, az egészséges testsúly egyik meghatározó tényezője. Kerüld az agyonfinomított cukrot, fehérlisztet, bocit nem látott tejet. Egyél sok, lehetőleg nem permetezett zöldséget, gyümölcsöt, egészséges gabonákat, gyógyszermentes húst, és tojást. Igyál elegendő tiszta vizet!

  1. Életmód     

Mindenkinek van egy megszokott életmódja, amiben apró kis módosításokkal sok pozitív hatást képes előidézni az egészsége érdekében

Megoldás: Kezdd el a napi pár perces relaxálást, énekelj, nevess sokat, találkozz a barátaiddal, keress egy hobbit, játszál gyermekeiddel vagy a barátaiddal. Figyelj magadra, a testedre-lelkedre, mozogj és étkezz egészségesen, tegyél folyamatosan a stressz ellen, magadért! Ne dohányozz, ne fogyaszd mértéktelenül az alkoholt, ne használj tudat módosító szereket.

Remélem, a fentiekből már sok mindent, eleve helyesen alkalmazol, de ha nem, akkor soha sem késő, itt az idő a változtatásra, hidd el megéri!

 Jelentkezz be most a MONDJ NEMET A STRESSZRE online tréningre!

Szilvia Bekecs

Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.