Mi határozza meg az egészségi állapotod?

Sokféle tényező hatásából áll össze, hogyan is érzed magad, mennyire vagy egészséges. Egyik nagy csoport a külső tényezők, a másik a belső tényezők.

A külső tényezők a Téged körül vevő környezet. Számít, hogy a föld mely pontján élsz, milyen az éghajlat ott, az ország, a domborzati viszonyok, a lakásod elhelyezkedése. Az is ide tartozik, hogy hol, mit és hogyan dolgozol, milyenek a körülményeid.

A belső tényezők az életmódod, a biológiai adottságaid, a környezeted hatásai. Mit eszel, mozogsz-e, pihensz-e, hogy alszol, és jelen van-e az életedben a kikapcsolódás. Az is ide tartozik milyenek a családi, a baráti kapcsolataid és hogy vagy a kollégáiddal.

Szóval, rendkívül sok tényező van, ami befolyásolja, hogy elkapod-e elsők között az influenzát, a keringési rendszered, az emésztésed jól működik-e, és  idős korodban lesz-e mozgásszervi problémád.

Készült e témában egy érdekes vizsgálat 2008-ban (Varga-Hatos és Karner) aminek az lett a konzekvenciája, hogy az egészséget meghatározó tényezők közül a leghangsúlyosabb az életmód:

  • életmód 43%
  • genetikai tényezők 27%
  • környezeti hatások 19%
  • egészségügyi ellátás 11%

Ez nagyon szuper hír! Hiszen azt mutatja, hogy a kézbe tudod venni az egészségedet és rajtad múlik, hogy milyen az egészségi állapotod. Az életmódod bármikor megváltoztathatod, jobbá teheted, kérd az egészség tréner segítségét!

Szilvia Bekecs
Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.