A stressz kiváltó okai igen széleskörűek, néha nem is gondolnánk, hogy ennyi minden okozhat stresszt az életünkben.

Ha ismerjük, mire figyeljünk, megelőzhetjük néhány esetben, a kiváltó ok felismerésével a stresszes állapotot.

1, A környezetünkhöz való folyamatos alkalmazkodás

Itt gondolok az időjárás változására, a városokban lévő szennyezett levegőre, a közlekedés során elszenvedett hatásokra, a folyamatos zajra, TV és rádióból hallatszó műsorra.

2,A társas kapcsolatainkban a mindennapok során fellépő konfliktusok

A munkahelyen a határidők, nézeteltérések, egyéb kényszerhelyzetek, otthon a családi konfliktusokat okozó problémák, az utcán a közlekedés és egyéb társas kapcsolatokban fellépő nézetkülönbségek.

3,Testünk biológiai változásai

Az életünk során változásokat okoz a helytelen, egészségtelen táplálkozás, a mozgás hiánya.

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a betegségek és a mindennapok során elszenvedett sérülések. A mindennapi környezeti és társadalmi változásokra és veszélyekre a testünk különféle reakciókkal válaszol: izomfeszülés a test több pontján, fejfájás, gyomorproblémák, szorongás, lehangoltság és fáradékonyság.

4, Saját gondolati világunk

Az agyunk  folyamatosan értelmezi a környezetünkben és a testünkben lezajló változásokat és ezekre adja meg a stressz válaszait. Tapasztalataink értelmezése, illetve a jövőre vonatkozó jóslataink határozzák meg, hogy testünk az agyunk parancsára stresszel, vagy ellazulással reagál egy adott helyzetre.

Ezen okok ismeretében ugye nem csoda, hogy a bonyolult agyi működésünk akkor is stressz választ indukál, ha valójában semmi különös sem történik velünk.

Szilvia Bekecs
Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.