Az immunrendszer zavartalan tevékenységének egyik alapvető feltétele a vízháztartásunk egyensúlyának a fenntartása.

Ez a nyári hónapokban kicsit egyszerűbb, hiszen a meleg időjárásban hamarabb gondolunk a folyadékpótlásra, mint a hűvösebb napokon. Azt tudja mindenki, hogy a testünk egyik jelentős alapeleme a víz, ez alkotja a az immunrendszerhez kapcsolódó nyiroknedv jelentős részét is. Amikor nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, testünk sejtjei nem tudnak tökéletesen működni. Romlik az anyagcserénk, nyugtalanok, fáradtak és kedvetlenek leszünk. Azonban nagyon fontos, hogy ne essünk túlzásba sem, mert túl sok víz hatására az elektrolit háztartásunk felborulhat, elvizesedik a nyirokfolyadék és a vér. Ez nem szolgálja az immunrendszerünket!

Hogy mennyi az ideális mennyiségű víz, folyadék, az többféle tényezőtől függ. Pl.: az évszaktól, a testsúlyunktól, a korunktól, a fizikai aktivitásunktól, az elfogyasztott tápláléktól, a munkánktól és még sok egyéb speciális tényezőtől.

Az orvosi ajánlás: minden egyes elfogyasztott kalóriára egy gramm vizet kell inni. Pl egy felnőtt, aktív nő napi kalória igénye 2000 kcal, tehát 2 l vízre van szüksége a szervezetének.

Ideális esetben ebből legalább a fele tiszta víz, gyógytea, ásványvíz, a többi az ételekből, gyümölcsökből, zöldségekből származik. Természetesen ez egy átlagos ajánlás, amit mindig személyre kell szabni.

A víz nem csak belülről, hanem kívülről is hat az immunrendszerünk működésére. Nagyszerű eredményeket érhetünk el vízkezelésekkel, melynek ma is ismert képviselője Sebastián Kneipp.  A Kneipp-kúra hideg és meleg vízzel történő kezeléseket alkalmaz. A vizet leöntések, pakolások, ledörzsölések, karfürdők, lábfürdők, zuhanyok formájában használta gyógyításra. Bőrünk milliárdnyi idegsejtjének az érzékenységét érdemes kihasználni, immunrendszerünk  erősítése céljából.

Mivel a vízkezelések intenzív hatásúak a vérkeringésre, anyagcserére, ezért tanácsos az orvosunkkal egyeztetni a kipróbálásuk előtt.

Immunerősítés Kneipp- módra: hideg karfürdő

Töltsük meg a mosdót, vagy egy tálat hideg vízzel, és merítsük bele a karunkat könyökig. Tartsuk benne 30-40 mp-ig, majd töröljük le róla a vizet és mozgassuk meg, hogy átmelegedjen. Ha hideg van, akkor utána vegyünk fel hosszú ujjú ruhát. Élénkít, felfrissít fáradtság esetén, serkenti az anyagcserét, fokozza a kar és a szívizom vérellátását, erősíti az immunrendszert.
Figyelem: hideg vizes kezeléseket csak akkor végezzünk, ha a testünk meleg!

Gyere az Immunturbó csoportunkba, hogy ne maradj le a legjobb immunerősítő tippekről!

Kattints ide!

Szilvia Bekecs

Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.