A következő tippem egy – tőlünk nyugatra- elismert és sűrűn is használt, vizet alkalmazó módszer, a Kneipp terápia. Sebastian Kneipp lelkész komplett vízgyógyászati rendszert dolgozott ki Priesnitz és Hahn módszereinek a tovább fejlesztésével. Sokféle betegség kezelésére és megelőzésére alkalmazzák a kúra központokban. Az alkalmazáskor csak egyes testrészek kerülnek kapcsolatba a vízzel, azonban a kiváltott inger végigfut az egész érpályán és idegrendszeren, ezért az egész szervezetre kifejti áldásos hatását. Stressz esetén is nagyon jó szolgálatot tehet.

Mielőtt kipróbálod, fontos, hogy nem lehet szív- és érrendszeri betegséged vagy más súlyos egészségügyi problémád. Ha nem vagy biztos efelől, kérdezd meg előbb az orvosodat.

Ezzel az egyszerű módszerrel nagyon pozitív hatást érhetsz el, ha stresszes napod volt és szeretnél kicsit lazítani, megpihenni.

Nem igényel sokféle eszközt, szabadság, nyaralás alatt is elkezdheted, bármikor, ha éppen stressz mentesíteni szeretnéd magadat vagy a párodat.

A legjobb móka, ha a család együtt próbálja ki a következő tippeket, a gyerekek különösen élvezni fogják!

Ausztriában és Németországban a hoteleken kívül kirándulóhelyeken, patakoknál a szabadban is találhatunk Kneipp taposókat, itthon pedig a jobb wellness hotelokban találkozhatunk vele.

Igazán jó eredményeket akkor érhetsz el, ha rendszeresen alkalmazod, nem csak erős stresszes panaszok esetén.

Mezítláb járás
Amikor csak lehetőséged van rá, járkálj néhány percig cipő és zokni nélkül. Legjobb, ha mindezt természetes talajon teszed! Ez megerősíti a lábboltozatod, és a talpi reflexpontjaidon keresztül a belső szerveidre is hat.

Harmatos fűben járás
5-10 percig járkálj reggelente a friss, harmatos fűben, majd jó alaposan töröld meg a lábadat, és húzz meleg zoknit, vagy bújj vissza az ágyba!

Nedves kő/kavicstaposás
Ha tóparton, folyóparton nyaralsz, nem okoz gondot nedves, kavicsos részt találni, ahol 5-10 percig sétálj! Ez is aktiválja, harmonizálja a talpon lévő reflexzónákon keresztül a belső szerveid működését.

Víztaposás
Természetes vizekben, patakban, tóban, tenger partján vagy otthon, a fürdőkádban is végezhetsz hidegvíztaposást 5-10 percen át. Felüdít, felpezsdíti a keringésed, stabilizálja az immunrendszered.
Minél magasabbra ér a víz (térdig érő a legideálisabb), annál jobb a hatás. A végén meleg, emelkedő hőfokú lábfürdővel fejezd be!

Kíváncsi vagyok a véleményedre, írd meg a FB oldalon itt!

Szilvia Bekecs

Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.