A stresszoldás természetes módszere

Napjainkban egyre többen fordulnak az alternatív terápiák felé, a stressz kezelése és a betegségek megelőzése érdekében. Az egyik nagyon kellemes és eredményes mozgás a DO-IN.

Mi a DO-IN?

Nekem a nyugalom, a kikapcsolódás, a nyújtózás, a lazulás, a magamra koncentrálás …Csupa olyan dolog, ami nagyon fontos és mégis elég kevés jut belőlük mindannyiunknak.

Ez a mozgásforma nagy segítséget nyújt, ha fáj a nyakad, a vállad, a hátad, a derekad, vagy a térded. Segíti a stressz oldását, kezelését. A csodálatos az benne, hogy  nem csak a fizikális egészséget szolgálja, hanem a belső béke megteremtéséhez is hozzásegít . A gyakorlatok a meridiánokban áramló, keringő életenergiát szabályozzák, helyre állítják.

Honnan ered DO-IN?

Szoros a kapcsolat az akupunktúra és a DO-IN között: mindkét módszer esetében ugyanazokat az akupunktúrás pontokat használjuk.  Alapja a kínai gyógyászat és a Tao.  A keleti emberek, ha megbetegszenek, tudják, hogy a gyógyulás lassú folyamat és ebben nekik is részt kell venniük, nem csodát várnak azonnal az orvostól, mint ahogy ez nálunk,nyugaton megszokott. A tradicionális keleti gyógymódok  alapvetése a jin-jang elv. A DO IN is erre épül , a mozgás és a pihenés ellentétpárjára. A természet is így működik, ezért ezt ritmust nekünk, embereknek is tiszteletben kell tartani, ha egyensúlyban szeretnénk élni a külső környezetünkkel és magunkkal.

A kínai orvoslás szerint az energia, mely az elektromos rezgésekhez hasonlít, csatornákon áramlik, melyeket meridiánoknak nevezünk. Jang a dinamikus, aktív energia, a jin a passzív, befogadó. A meridiánokban áramló életenergia (kínaiul: csí) harmonizálása és az elakadások, feltorlódások  megszüntetése a cél a DO-IN gyakorlása során.  A betegségek hátterében az életenergia diszharmonikus működése áll, ezért a gyógyítás feladata a harmónia helyreállítása.

A keleti  orvoslás az emberre, mint testi-szellemi egységre tekint és nem  különíti el a testrészeket. Az energiaáramlás diszharmóniájának a megszüntetésére koncentrál, amely testi tünetekben, fájdalomban jelentkezik. A megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hogy még a tünetek megjelenése előtt helyreálljon az egyensúly.

A DO-IN  a japán shiatsu terápiával együtt terjedt el, a shiatsu gyógyászok használták a saját maguk és tanítványaik, illetve a pácienseik  testi- lelki harmóniájának a megőrzéséhez.

Mi csinálunk egy DO-IN foglalkozáson?

A DO-IN nyújtások, feszítések,  légzőgyakorlatok, ütögetések, önmasszázs és relaxálás kombinációja, megfelelő sorrendben és összetételben.  Nem szükséges hozzá semmilyen ismeret, szinte bárki tudja gyakorolni és elsajátítani ezeket az egyszerű mozdulatokat.  Azonban nem csak problémák, fájdalmak esetén ajánlott, hanem megelőzésre is kiváló lehetőség. Főleg az ülő munkát végzőknek és a stresszes életet élőknek ad ellazulást, felszabadulást.  Begyakorolva az óra menetét, otthon is lehet nyújtani, lazítani egy fárasztó nap után. Speciális gyakorlatokkal napközben, akár a munkahelyen is ellazíthatjuk feszült izmainkat és ezzel  a belső harmóniánkat is támogathatjuk.

A vezetett óra során végig haladunk a teljes testen, sokféle módszerrel gyakorlunk hatást a fáradt, feszült, fájó részekre, azok lazítására, nyújtására koncentrálva. Állva, ülve és fekve végezzük a tornát.

Minden alkalommal, más és más gyakorlatokat végzünk, hogy kicsit másként ismerjük meg a testünket, másként mozgassuk meg a testrészeinket. Végül relaxálással zárunk, hogy begyakoroljuk és élvezhessük a kellemes lazítást a mozgások után.

Csak másokkal együtt, csoportban lehet elsajátítani?

Lehetőség van egyénileg is elsajátítani, az egyéni órákon, speciálisan, a fennálló problémákra fókuszálva állítom össze a gyakorlat sort és pár alkalom után már otthon, önállóan is végezhetők.

Milyen kedvező hatásokra számíthatok?

Napi gyakorlással nagyszerű eredményeket érhetünk el, ezzel új dimenzióba kerülhet a stressz kezelése. A gyakorlatok során végig haladunk a test meghatározó izmain, izületein, nyújtjuk, feszítjük, ütögetjük. A meridiánok vonalát is végig stimuláljuk és a fontos akupresszúrás pontokat is kezeljük. A test tudatos ellazításával korrigáljuk a stressz izom feszítő hatását. Ezen ismeretekkel nem csak a fizikális testünket erősíthetjük, hanem sokkal nyugodtabbak, lehetünk. A fájdalmaink csökkennek, az izmaink lazulnak, a mozgásterjedelmünk növekszik, testünk apró, finom jelzéseit megismerjük és érzékeljük.

Saját tapasztalatom szerint, a DO-IN  sok pozitív hatásai közül, a test tudatosság megismerése és begyakorlása az egyik legnagyobb előnye, mert ez igen sok embernél nem alakul ki, pedig nagyon fontos  az egészséges, stressz mentes élethez.

Gyere el Te is és próbáld ki, ismerd meg, és gyakorold be ezt a holisztikus, gyógyító mozgást!

Szilvia Bekecs
Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.