Ha helyesen lélegeznénk és naponta pár percet tudatosan a légzésünkre koncentrálnánk, megtapasztalhatnánk, a légzés relaxáló, gyógyító hatását.

A stresszoldás  egyik egyszerű és gyors módszere a megfelelő légzés technika.
A légzés tudatos lassításával, a légzésszám lecsökkentésével kedvező élettani hatásokat indíthatunk el a szervezetünkben.

A keleti gyógyászat számos légzésgyakorlatot használ a test és az elme lecsendesítésére és méregtelenítésére.


Általában nem a „hasi légzésnek” nevezett módszerrel lélegzünk, hanem felületesen, csak a mellkas felső és középső részére jut be a levegő. A helyes technika biztosítaná a megfelelő mennyiségű oxigént, így viszont csak a szükséges töredékéhez juthatunk hozzá.

Hogyan is lélegezzünk helyesen?

A belégzéskor orron keresztül szívjuk be a levegőt,a hasunk ellazításával engedjük a mellüreget és a hasüreget elválasztó rekeszizmunkat a has irányában lefelé tágulni, így a hasunk kissé megemelkedik és a mellkas térfogata megnő. A kilégzéskor a hasunk a gerinc felé közelít és a mellkas lesüllyed.
Stressz alkalmával a légzés ritmusunk felgyorsul, amit tudatos odafigyeléssel lassíthatunk és a ki-be lélegzéseket mélyíthetjük. Ezzel az egyszerű stresszoldó technikával máris lazítani tudjuk a feszült izmainkat, aktiváljuk a paraszimpatikus idegrendszert és a szerotonin hormon termelését.

Stresszcsökkentő, lazító légző gyakorlatok:

A különféle jógairányzatok is nagy előszeretettel alkalmazzák a légzés pozitív hatásait. A váltott orrlyukú légzés az egyik legismertebb technika. Harmonizáló, lazító hatással van a testre és a lélekre egyaránt.
A technika egyszerű: az egyik kezünk hüvelyk ujjával zárjuk le az egyik orrlyukunkat és a másikon lélegezzünk be- és ki. Pár perc után a másikat zárjuk el és lélegezzünk az egyiken be és ki.
Utána lélegezzünk be a jobb orrlyukon és lélegezzünk ki a balon. 1-2 perc után fordítsuk meg a sorrendet. Közben végig a légzésre figyeljünk.

Ha kellemes erdei környezetben, parkban, vagy nyitott ablaknál  végezzük ezeket a stresszoldó légző gyakorlatokat, úgy megsokszorozzuk a lazító, relaxáló hatását!
Figyeljünk jobban arra, hogyan is lélegzünk és stresszes helyzetben bátran alkalmazzuk a fenti technikákat!

Szilvia Bekecs
Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.