Végre itt a nyár! Aki teheti, erre az időszakra tervezi az évi rendes, hosszabb pihenését. Aki nem teheti ezt meg, az is szívesen hódol szabad perceiben, és amikor az időjárás is kegyeibe fogadja, a napfürdőzés, strandolás kellemes örömeinek. Kicsit lazítósabb időszakban érdemes, akár csak egy délutánra is elszaladni egy közeli strandra vagy a saját kertünkbe kicsit pihengetni, relaxálni. A stresszes problémák, fájdalmak ilyenkor könnyebben kezelhetők, megszüntethetők. Ilyenkor kicsit több időnk van magunkra, az egészségünkre. Sok stressz űző technikát bevethetünk, de a legegyszerűbb, szuper stressz elleni program a napfürdőzés, ami ingyenes és korlátlanul rendelkezésünkre áll, de itt is fontos, hogy megfelelően alkalmazzuk gyógyító hatását.

A napozásról manapság sok mindent olvasni, vannak hozzáértők, akik szerint nagyon káros, de számos előnyös hatásait is ismerjük!

Nem hiába nevezik éltető napfénynek, hiszen a napfény segítségével tudja szerveztünk előállítani az egyik fontos vitamint, a D vitamint, ami a csontjainknak, szívünknek fontos.  Napfény csökkentheti a vérnyomást, a reuma kockázatát, valamint gyorsítja a sebgyógyulást hatásos a káros baktériumok és stressz ellen is.

Hiányában kialakulhat alvászavar, depresszió, stressz, magas vérnyomás és csontritkulás is.

Most akkor mi legyen? Bújjunk el a nap elől, vagy bátran napfürdőzhetünk?

Véleményem szerint mind a két tábornak van igazsága, rajtunk áll, hogy leszűrjük magunknak a hasznos információkat és éljünk a napfény előnyeivel!

A napozás 7 legfontosabb szabálya:

  • Fokozatosan kezdjük bőrünket a napozáshoz szoktatni, a reggeli és késő délutáni órákban, mikor kellemes, simogató a napfény. 11-16 óra között az időt hűs árnyékban töltsük. Fehér bőrnél legyünk különösen óvatosak, ne felejtsük el a „több nem mindig jobb”!
  • Válasszunk fényvédő krémet bőrtípusunknak megfelelően, a jobb nappali arckrémek már alapból biztosítják a védelmet. Ha lehet jó minőségű, természetes összetevőkből álló, bio napozó krémet, tejet vásároljunk és használjuk is! Napozás előtt legalább 30 perccel korábban alkalmazzuk. Itt is fontos a minőség, hiszen lényeges, hogy azt a védelmet kapjuk, amit a krém gyártója ígért.
  • Felhős időben, árnyékban és vízben is leéghetünk, ezt ne felejtsük el a strandolás közben! Fehér bőrűek akár árnyékban is szerezhetnek szépséges napbarnította színt.
  • Védjük a szemünket is árnyékolást adó kalappal vagy napszemüveggel. Óvatosabbak mindkettővel. Fontos, hogy megbízható helyről származzon a napszemüveg, hogy ne csak árnyékoljon, hanem az elvárt fényvédelmet is biztosítsa a szemünknek.
  • Napozás előtt mindenképp távolítsuk el a sminkünket. A nyaralás előtt egy arc és test peelinggel tehetjük még egyenletesebbé és tartósabbá a barnaságunkat. Ezt otthon is megoldhatjuk a testen só és olíva olaj keverékével, az arcunkon pedig finom, bőrünknek megfelelő összetételű arcradírral.
  • Ne célozzuk meg a sötét barna színt, hiszen a túlzásba vitt napozás nem előnyös a bőrünknek, öregít és ráncosít. A túlzás itt sem vezet jóra, az egészségünk szemmeltartásával  hódoljunk a napozás örömeinek.
  • Elősegíthetjük az egészséges nyári barnaságunkat, ha sok gyümölcsöt, zöldséget eszünk, különösen a karotin tartalmúak előnyösek, mint a sárgarépa. A magas vízveszteséget folyamatosan pótoljuk tiszta víz fogyasztásával, hidratáljuk belűről is bőrünket!

Ha kellően óvatosak vagyunk, akkor bátran élvezhetjük a napfény nyújtotta áldásos hatásokat és csak a szépséges barna bőrünk és egészséges, stressz mentes testünk fog majd emlékeztetni a nyári örömökre!

A szabadság ideje alatt mozogjál sokat, fuss, gyalogolj, kerékpározz!

A kikapcsolódáson kívül, nagy segítség lehet a stresszes hatások megszüntetéséhez a relaxáció és egy-két kellemes stressz oldó praktika, amivel kényeztetheted magad a jól megérdemelt pihenés ideje alatt.

Ha szeretnél még többet tudni arról, hogy mit tehetsz a stressz ellen, iratkozz fel a hírlevelemre, kattints ide!

Szilvia Bekecs

Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.