Végre beköszöntöttek a hideg napok és ismét eljött a szezonja egy nagyon egészséges programnak, ami Finnországból származik és jelentős az egészségmegőrző szerepe! Gondolom könnyen kitaláltad, igen, ez a szaunázás! Javítja a közérzetet, edzi az ereket, kiváló a vírusok ellen és nem utolsó sorban, még szépít is!

A szauna egy száraz-forró légfürdőzés, ami a bőrünk anyagcseréjét 2-3 szorosára emeli. Bőrszépítő hatása is fontos, az elszarusodott bőrsejteket fellazítja, ezért száraz bőr és pattanás esetén is bevált mód
szer. Nagyszerű tréning az erek számára az utána következő hideg zuhany, ami alatt a kitágult véredényeink gyorsan összehúzódnak. A vér áramlása könnyebbé válik, a szívverésünk felgyorsul, akár egy edzés során. Rendkívül hatásos méregtelenítési mód, hiszen az izzadsággal rengeteg salakanyagtól megszabadul a szervezet. Mindezeken kívül még oldja a stresszt és csökkenti a feszültséget is.

A hatást fokozhatjuk, ha nem egyedül, hanem kellemes baráti körben szaunázunk, akkor a kikapcsolódás teljesen biztosított.

A szauna előnyös hatásai:

 • edzi a keringést,
 • erősíti az immunrendszert,
 • normalizálja a vegetatív idegrendszert,
 • segít ellazulni, megszabadít a feszültségektől,
 • fokozza a salak- és méreganyagok kiválasztását

Ahhoz, hogy élvezhessük a szaunázás jótékony hatásait, be kell tartanunk pár szabályt:

A szaunázás szabályai:

 1. Ha nagyon fáradtak vagyunk, ne szaunázzunk, szauna után ne ússzunk, sportoljunk, ne végezzünk fizikai erőkifejtést!
 2. Szánjunk rá elegendő időt, legalább 1,5-2 órát.
 3. Ügyeljünk a higiéniára, használjunk a szaunában fürdőlepedőt és előtte is zuhanyozzunk le.
 4. Fontos a helyes folyadékfogyasztás. A szauna előtt és az egyes menetek között ne, ám annak végeztével bőséges mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Sokat ronthatunk az eredményen, ha a szaunázás előtt vagy a szünetekben iszunk! Legelőnyösebb, ha ásványvizet és hígított gyümölcslevet fogyasztunk, hogy gondoskodjunk a bőséges ásványi anyag, elsősorban a kálium és vitaminok pótlásáról.
 5. Tartsunk 5-10 perces szünetet, pihenőt, a menetek között. Pihenjünk, relaxáljunk. Pihenjünk 10-15 percet a végén is, nehogy megizzadjunk hazafelé.
 6. Az a legoptimálisabb, ha 3 kört tudunk a szünetekkel végigcsinálni, egy alkalommal.
 7. A testhőmérsékletünk a szaunában rövid idő alatt 37 fokról 39-40 fokra emelkedik, ezért kezdetben elég, ha csak 7-8 percig tartózkodunk a száraz melegben, majd a hideg fürdő és az első szünet után, már két-három perccel tovább maradhatunk.
 8. Tartsuk be a fokozatosságot, első alkalommal csak rövid időt töltsünk a melegben és ha nem bírjuk a forróságot, ne erőltessük!

Ha fokozni szeretnénk a lazító hatását, akkor használjunk speciális, higított, szaunázáshoz előkészített illóolajokat.

A szaunázáshoz ajánlott 5 legjobb illóolaj:

 • A rozmaring frissítő, köhögés csillapító
 • Eukaliptus radiata tisztítja a levegőt és a léguti problémákra hatásos
 • Citrom méregtelenítő, bőrpuhító hatású
 • Levendula feszültség oldó,nyugtató, gyulladás csökkentő
 • Fenyő tisztítja a légutakat

Kaphatóak előre elkészített keverékek is, melyeket a drogériákban és bio boltokban vásárolhatunk meg. Mindig 100%-os valódi illóolajat vásároljunk, mert csak a természetes illók rendelkeznek terápiás hatással. Soha ne öntsünk tömény illót a forró kövekre, mert tüzet okozhatunk!

Mikor nem javasolt szaunázni?

 • magas lázzal járó, gyulladásos megbetegedésekben,
 • szívelégtelenség esetén,
 • szívinfarktus után legalább fél évig,
 • be nem állított magas vérnyomás esetén,
 • veseelégtelenségben szenvedőknek,
 • pajzsmirigy-túlműködés esetén,

Akinek egészségügyi problémája van, feltétlenül kérje ki orvosa véleményét a szauna használatáról!

Ha szeretnél még sok más stressz kezelő módszert megismerni , itt a lehetőség:

 Jelentkezz be most a MONDJ NEMET A STRESSZRE online tréningre!

Szilvia Bekecs

Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.