Sokunkat kínoznak mostanság légúti problémák: meghűlés, nátha, orrdugulás, köhögés, torokfájás. Sokféle természetes módszert találhatunk a legyőzésükre, ezeket szeretném most kiegészíteni egy keleti mozgás és önmasszázs technika, a DO IN által kínált lehetőségekkel.

Az alábbi DO IN gyakorlatokkal a tüdőhöz kapcsolódó életenergia harmonizálását biztosítjuk és ezzel meggyorsítjuk a gyógyulási folyamatokat. Sőt, ha még jól vagyunk, akkor is alkalmazzuk szorgalmasan, hogy megelőzhessük a panaszok kialakulását!

Nézzük, mit tehetünk magunkért!

1,  Mellkas ütögetés

Lazán behajlított ujjakkal, lendületesen ütögessük meg a mellkas egyik oldalát. Kopogtassuk, ütögessük végig az egész területet, adjunk jóleső impulzusokat a bordákra, a kulcscsontra, a szegycsontra. A kulcscsont alatti területre különös figyelmet fordítsunk, mert itt kezdődik a tüdő meridián. A kopogtatás után hunyjuk le a szemünket és éljük át a kellemes rezgéseket a mellkasunkban.

2, Kar ütögetés

Induljunk el a váll belső felén  a  hüvelykujj irányában szép lassan haladjunk. Lazán összezárt ujjakkal ütögessük végig a tüdő pontjait a csukó irányában. Az izmokban lévő mikro-feszültségek feloldódnak, az energiaáramlás szabadabbá válik, a tüdő “fellélegzik”, a köhögés, torokfájás, rekedtség csökken.

3, Hüvelykujj

Masszírozzuk át alaposan, lassú mozdulatokkal hüvelykujj párnát, érintsük minden pontját. A meridián-szakasz élénkítésével segítjük a pozitív beállítódást magunkban, az optimizmust, az új dolgok elfogadását.

A körömágy két szélét nyomjuk össze, és hosszan tartsuk ki. Ne legyen túl erős a nyomás, mindig a kilégzéssel összhangban segítsük a lazulást ezen a helyen. Ez a meridián végpontja, enyhíti a köhögést, torokfájást.

4, A nagy örvény

Ez a pont kiváló hatású megfázás, köhögés, nehéz légzés esetén. Tegyük az ujjunkat a csuklóredőn a hüvelykdomb alatti mélyedésre, kilégzéskor folyamatosan erősödő nyomással nyomjuk ezt a pontot. Minden kilégzésnél érezzük, hogy egyre jobban ellazul ez a pont.

5, A másik oldalon

Ismételjük meg fenti gyakorlatsort!

6, Arc kopogtatás

Behajlított ujjakkal, lazán kopogtassuk át a homlokunkat, az orrnyerget, majd az arccsontokat. Ha nagyon kellemetlen, akkor hagyjuk abba, mert komoly gyulladást jelezhet a fájdalom. Keressük fel feltétlenül az orvosunkat!

7, Orr dörzsölés

Ujjainkkal alaposan dörzsöljük át, melegítsük fel az orr csontos részét. Közben figyeljük a légzésünket, milyen változások történnek, könnyebben szelel-e az orrunk. Legalább fél percig folytassuk, és ismételjük többször is.

8, Üdvös illat

Az orrszárnyak melletti közvetlenül lévő 1-1 pontot nyomjuk meg a levegő kifújásakor a középső ujjunkkal. A két oldalt külön-külön kezeljük, több lélegzetvétel időtartamáig. Az orrjáratok kitisztulását, a szaglás finomodását eredményezi ez a kezelés.

Szenteljünk naponta időt és figyelmet magunkra, az egészségünkre, alkalmazzuk a fenti DO IN gyakorlatokat!

Forrás: Madocsai Eszter, www.shiatsu.hu

 Jelentkezz be most a MONDJ NEMET A STRESSZRE online tréningre, ahol megismerheted a “gyógyító mozgást” is!

Szilvia Bekecs
Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.