A nyári szabadságok után, most szeptembertől, ismét több időt töltünk majd a munkahelyünkön, az iskolában vagy otthon, ülve. A hosszú ideig tartó ülés nem csak az izmainkra, gerincünkre, hanem az egész szervezetünkre gyilkos hatású! Ülés közben a lábainkban lelassul a vérkeringés, ami a láb megdagadásához és a visszerek kitágulásához vezethet. A hosszú mozdulatlanság lassítja az emésztést, az anyagcserét és csökken a szervezet kalória felhasználása is. A kutatások eredményei is azt igazolják, hogy a sok ülésnek elhízás, cukorbetegség és szívbetegség is lehet a következménye.

Az ülést kikerülni nem tudjuk, hiszen nagyon sok munkát csak ülő helyzetben lehetséges elvégezni! Azonban a káros hatásait jelentősen csökkenteni tudjuk, az alábbi 7 tipp segítségével:

1, Figyeljünk ülő munka közben az ergonómiailag helyes testtartásra:

– a csípőnknél és a térdünknél a hajlásszög 90 fokos legyen,

– hátunkat, fejünket, nyakunkat, vállunkat tartsuk egyenesen és lazán,

– ne dőljünk munka közben se előre se hátra,

– állítsuk be a saját méreteinkre a munkához használt eszközöket,

– folyamatosan figyeljük magunkat és igazítsuk ki a testtartásunkat eleinte sűrűn.

2, Tartsunk óránként kisebb szünetet, ekkor álljunk fel és végezzünk el pár gyakorlatot a 7. pontban találhatók közül.

3, Amikor lehet, állva intézzük a megbeszéléseket, telefonokat. Ne e-mailt írjunk a szomszéd szobába, hanem menjünk oda.

4, Ne használjuk a liftet, munkába menet és hazafelé, az út egy részét tegyük meg gyalog vagy kerékpárral.

5, A székünk helyett használjunk ülő labdát, amivel az egyensúly fenntartása miatt folyamatosan megmozgatjuk a hát és csípő izmainkat.

6, Igyunk elegendő tiszta vizet a keringésünk és jó közérzetünk érdekében.

7, Mozogjunk minden nap legalább 30 percet. A legjobb gerinc-barát mozgások az úszás (csak szabályosan) a gyaloglás, a jóga és a DO IN.

8, Rendszeresen kényeztessük a gerincünket speciális Breuss gerinc masszázzsal és tapasztaljuk meg a Dorn kezelés áldásos hatását, hogy elűzzük és megelőzzük a fájdalmakat!

Ízelítőül 5 perc nyak és váll kényeztetés:

  • Dörzsöld össze a két kezedet, hogy felmelegedjen és energiával telítődjön, majd fogd át      hátulról a nyakadat és egész tenyérrel szorítgasd össze, masszírozd meg a nyakad a tenyereddel, miközben mozgasd lazán a fejedet.
  • Kulcsold össze a két kezedet a nyakad mögött, tedd rá, majd hajtsd előre a fejedet, miközben óvatosan, a kezed súlyával segíted a hátsó nyakizmok nyúlását. Közben a vállaidat tartsd lazán és ne húzd fel. Maradj így legalább egy percig.
  • Hajtsd előre a fejedet ismét és laza csuklóval az ujjbegyekkel kopogtasd, ütögesd végig a nyakcsigolyákat. Adj kellemes, lazító impulzusokat a kis, kiálló tövisnyúlványoknak.
  • Ellentétes kezeddel nyúlj át a válladhoz. A másik kezeddel támaszd meg a masszírozó kezed könyökét. Erőteljes érintésekkel masszírozd át a vállad. Járd be az egész területet és figyeld, hogyan oldódik a keménység. Az érzékeny, fájdalmas pontoknál kilégzésre mélyítsd a nyomást, amíg az izmok, szövetek ellazulnak.

Ismerd meg mit tehetsz a sok ülés miatt kialakuló fájdalmak ellen, rendszeres gyakorlással Te is kezedben tarthatod és megelőzheted a fájdalmakat!

 Jelentkezz be most a MONDJ NEMET A STRESSZRE online tréningre!

Szilvia Bekecs

Szilvia Bekecs

Bekecs Szilvia, természetgyógyász, Bowen® alkalmazó 

A szívem mélyén mindig arra vágytam, hogy az egészséggel foglalkozzak. Először magammal kezdtem, már vagy 20 éve. Megreformáltam a táplálkozásomat és a mindennapjaim részévé tettem a mozgást, a jógát. Jártam masszázsra, gyógytornára és kineziológushoz, és megtanultam meditálni. Ma már 7 éve természetgyógyász vagyok és folyamatosan tanulok, csakis a legjobbaktól. Ezt a tudást és tapasztalatot adom át a kezelések közben és az online tanfolyamokon is.