Mi határozza meg az egészségi állapotod?

Sokféle tényező hatásából áll össze, hogyan is érzed magad, mennyire vagy egészséges. Egyik nagy csoport a külső tényezők, a másik a belső tényezők.

A külső tényezők a Téged körül vevő környezet. Számít, hogy a föld mely pontján élsz, milyen az éghajlat ott, az ország, a domborzati viszonyok, a lakásod elhelyezkedése. Az is ide tartozik, hogy hol, mit és hogyan dolgozol, milyenek a körülményeid.

A belső tényezők az életmódod, a biológiai adottságaid, a környezeted hatásai. Mit eszel, mozogsz-e, pihensz-e, hogy alszol, és jelen van-e az életedben a kikapcsolódás. Az is ide tartozik milyenek a családi, a baráti kapcsolataid és hogy vagy a kollégáiddal.

Szóval, rendkívül sok tényező van, ami befolyásolja, hogy elkapod-e elsők között az influenzát, a keringési rendszered, az emésztésed jól működik-e, és  idős korodban lesz-e mozgásszervi problémád.

Készült e témában egy érdekes vizsgálat 2008-ban (Varga-Hatos és Karner) aminek az lett a konzekvenciája, hogy az egészséget meghatározó tényezők közül a leghangsúlyosabb az életmód:

  • életmód 43%
  • genetikai tényezők 27%
  • környezeti hatások 19%
  • egészségügyi ellátás 11%

 

Ez nagyon szuper hír! Hiszen azt mutatja, hogy a kézbe tudod venni az egészségedet és rajtad múlik, hogy milyen az egészségi állapotod. Az életmódod bármikor megváltoztathatod, jobbá teheted, kérd az egészség tréner segítségét!