nyak fájdalomMindenkinek nagyon érzékeny pontja a nyaka. Szinte nem is találkoztam még olyan emberrel, akinek soha sem fáj.  A fájdalom oka nagyon sokféle lehet, még akkor is, ha kizárjuk a szervi problémákat.

A nyaki rész a gerinc legmozgékonyabb szakasza, tartja a fejet és körbe van véve a nyakmozgató és a váll izmokkal.  Az izommerevség okozta nyaki fájdalmak sokféle hátterűek lehetnek:

  • Indulhat reggel felkeléskor, bizonyára már Te is ébredtél úgy, hogy nem tudtad az egyik irányba rendesen elforgatni a fejedet. Bizonyos mozdulatok kínszenvedést okoztak és ez elrontotta több napodat. Aztán, ráadásul a merev fejtartás miatt, hogy ne fájjon, a másik oldal izmai is lemerevedtek, beszűkült a nyak mozgástartománya!
  • A napi munka során, a monitor nézése is igénybe veszi a nyakizmokat és a helytelen pozitúrában töltött sok óra végére megfájdulnak a nyak izmai.
  • De nem csak a monitor okozhat ilyen problémát, hanem az autóvezetés is. Megfigyelted már magadat vezetés közben? Sokan előre toljuk a fejünket, hogy jobban lássunk, ezért nagyobb figyelmet igénylő, hosszabb útszakasz után, érezhetünk kellemetlen fájdalmat a nyakunkban.
  • A további vállövet terhelő foglalkozásokat űzőknél, fodrász, kozmetikus, monitor nélkül is alakulhat ki nyak fájdalom.
  • Nem csak a fizikai, hanem a lelki problémák is okozhatnak nyakfájdalmakat. Feszültség, stressz esetén ösztönösen, védekezés képpen behúzzuk a nyakunkat, mintegy védve magunkat a külső “támadástól”.
  • A huzat hatására is megváltozhat a különböző nyakizmok izomtónusa és a megbomlott egyensúly hatására feszültség keletkezik.
  • Hirtelen, rossz mozdulat hatására pedig izomhúzódás alakulhat ki, ami ezen a területen igen gyakori.

Neked is van ilyen problémád? Szokott fájni a nyakad?

Következő írásomban jövök a megoldással!